preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

Vijesti

NOĆ KNJIGE 2020. - NAJAVA i REALIZACIJA

Autor: Suzana Pracaić, 18. 4. 2020.

9. Noć knjige ove godine održat će se u virtualnom svijetu. Donosi pregršt virtualnih programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca...

Ovogodišnje zaštitno lice manifestacije je patuljak Čituljak koji poručuje: S knjigom nisi izoliran!

I mi smo se uključili u obilježavanje ove manifestacije. Kako?! Pročitajte pod više... 

 

Manifestacija Noć knjige pokrenuta 2012. s ciljem promicanja radosti čitanja i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja). 

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

Ove godine, Noć knjige se po prvi puta odvija u virtualnom okruženju.

Naša školska knjižnica prijavila se u program obilježavanja PROGRAMI I AKCIJE pod nazivom "Nit' sam senjal, nit' sam znal da svoju školu tak imam rad".

       Tijekom sljedećeg tjedna, u sklopu obilježavanja Dana škole, provest ćemo aktivnosti uz knjigu i čitanje, kao što smo inače organizirali književne susrete, kvizove znanja, pisanje pjesama, izradi slika i fotografija...

       Ove godine smo planirali književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja za učenike razredne nastave. Kako se sve preselilo na Internet u virtualni svijet, učenicima RN bit će poslane čestitke s popisom Željkinih video-priča na Školskom portalu, pod nazivom ŽELJKINE PRIČE ZA MALI ODMOR  koje se objavljuju iza 13 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom. Tako će svaki učenik moći sudjelovati u virtualnom individualnom književnom susretu i uživati u pričama.

      Uključili smo se i prijavili na nagradni natječaj Posadi priču! koji je objavio organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Literarne radove na teme ponuđene u natječaju (odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, suosjećanje, humanost, pravednost, ustrajnost, ljubav, preobrazba) poslali su sljedeći učenici:

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2020. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Same radove, tekstove, objavit ćemo sljedeći tjedan uz Dan škole.

          U virtualnoj školskoj knjižnici učenici će imati prilike sudjelovati i u zabavnom online ČITULJKOVOM kvizu, koji će biti objavljen 22. travnja u virtualnim učionicama i Viber grupama učenicima od 3. - 8. razreda.

          Kao poticaj o osmišljavanju teme Noći knjige, izdvojila se riječ PROMJENA. Kao dodatnu aktivnost, na Padlet panou možete ostaviti bilješku -  koje su to knjige koje su vam bile najljepše ili koje su promijenile vaš svijet? Dodajte i/ili njezinu sličicu i napišite zašto vam je upravo ta knjiga najljepša ili kako je ta knjiga promijenila vaš svijet. Slobodno komentirajte i lajkajte druge objave.

         Padlet: KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE MOJ SVIJET

Na nastavi hrvatskog jezika, učiteljice će primjerenim sadržajem obilježiti dane knjige i čitanja.

Za velike i male, ponuda novih knjiga na portalu ibis-grafika

Čitajte, jer s knjigom nisi sam ni izoliran!

 

- povezali smo aktivnosti Dana škole i Noći knjige:

DAN ŠKOLE 2020.

 

 

 

REALIZACIJA NOĆI KNJIGE 2020. - SUDJELOVALO 226 OSOBA

REZULTATI KVIZA:

 

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju