preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

TERENSKA NASTAVA - 4. RAZREDI (Ogulin, jezero Sabljaci, Karlovac)

Autor: Suzana Pracaić, 25. 5. 2022.

U utorak, 24. svibnja 2022., učenici 4. razreda sa svojim učiteljicama Dušankom Jakopović (4.a), Anicom Poslon (4.b), Lidijom Kunšek-Gorup (4.L) i Kornelijom Hršak (4.š) uz pratnju knjižničarke Suzane Pracaić, ostvarili su terensku nastavu u Ogulin i Karlovac. Plan puta je bio posjetiti Ivaninu kuću bajki i Zavičajni muzej u Ogulinu, jezero Sabljaci te Slatkovodni akvarij Aquatica u Karlovcu. 

Kao vodič puta sa nama je bila gđa Alma Bomoštar koja nas je upoznala sa informacijama važim za područja koja smo obilazili.

Nastava je ostvarena u potpunosti. Posjetili smo prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti gradova Ogulin i Karlovac. Učenici su bili uzbuđeni i uživali jer je to bila prva terenska nastava nakon 3 godine. Pod Više o detaljima...

Polazak iz Krapine je bio ranom zorom, u 6 sati (a učenici iz Šemnice još i ranije) kako bi sve stigli obići prema planu.

O planini Klek iznad Ogulina, čuli smo da je prema narodnoj predaji, vrh Kleka okupljalište vještica u olujnim noćima pa je to postao svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Vidi se glava diva Kleka, koji se zaratio s bogom Volosom, a on ga je čarobnim mačem skamenio i tu leži.

Đulin ponor

U samom središtu grada Ogulina nalazi se fenomen hidrogeološkog spomenika prirode. Ime ponora vezano je uz legendu o Đuli ili Zulejki, koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi. Priroda se poigrala i dopunila legendu o Đuli. Na kamenoj litici vrlo lako možete uočiti profil muškarca, za koji narod kaže da je to kapetan Milan koji gleda kuda je nestala njegova Đula. (https://www.tz-grada-ogulina.hr/)

Vrelo Cesarovac

Legenda kaže da svaka žena koja popije vode "s Cesarovca", postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodu "s Cesarovca" oženit će se Ogulinkom. Mi smo pili, osvježili se, a za legendu ćemo vidjeti... 

   

Ivanina kuća bajki

Budući da smo bili velika grupa od 65 učenika i 5 pratitelja, u Kuću smo ušli u dvije grupe. Jednu grupu je vodio Malik Tintilinić, a drugu Ivana Brlić-Mažuranić.

   

   

   

Zavičajni muzej

U Frankopanskom kaštelu nalazi se Zavičajni muzej. Ima nekoliko zbirki: arheološka, etnografska, starog oružja, spomen-soba Ivane Brlić-Mažuranić, planinarsko-alpinistička.

   

   

   

Jezero Sabljaci

Karlovac - Aqautica (završna točka)

Akvarij smo posjetili u tri grupe.

   

   

   

   

Tako je završila naša priča. Vratili smo se u Krapinu oko 19,30 puni dojmova i znanja.

Tekst napisala i fotografirala knjižničarka Suzana Pracaić

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju