preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

"Zasadi stablo, ne budi panj!"

Autor: Ivana Bračević, 25. 11. 2021.

Osnovna škola “Ljudevit Gaj”, Krapina  pridružila se akciji „Zasadi stablo, ne budi panj!“ uz pomoć Udruge za zaštitu prirode i okoliša, koja im je donirala sadnicu likvidambara. 

Učenici 3.c razreda, zajedno s učiteljicom Brankom Leljak i ravnateljicom Vlatkom Družinec, pridružili su se  akciji sadnje stabala oplemenjujući okoliš škole, ostavivši na taj način u naslijeđe nešto uistinu vrijedno učenicima koji će doći poslije njih.  Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“ organizirana je s ciljem da se što više pojedinaca, udruga i organizacija potakne na sadnju barem jednog stabla kako bi time doprinijeli ozelenjivanju svoje životne sredine i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama. 

Pod "više" pogledajte daljnji tekst i fotografije. 

 

Nakon početne prijave u akciju, učenici i učiteljica krenuli su u potragu za stablom koje bi se savršeno uklopilo u okoliš Škole. Odabrali su likvidambar za koji se može reći da je jako posebno drvo jer izgledom nalikuje na tri različite vrste stabla – njegove grane imaju specifične izbočine i nalik su granama brijesta, lišće je slično lišću javora, a plodovi podsjećaju na plodove platana.  

Stablo likvidambara izgleda jako dekorativno kada njegovi listovi u jesenskim mjesecima poprime žarkocrvenu boju. Jednako je zanimljivo i kada lišće otpadne, a na granama ostanu plodovi koji podsjećaju na kuglice s božićnog drvca.  

Prije samog početka sadnje bilo je potrebno proučiti edukativne materijale s platforme “EduTree”. Učenici su naučili ponešto o odabranoj vrsti stabla i produbili već postojeće znanje o dijelovima biljke i sadnji sadnica. Tijekom provođenja aktivnosti vodili su dnevnik rada, a nakon sadnje nacrtali su strip. 

Najuzbudljiviji dio bio je, naravno, sama sadnja stabla. U pomoć je priskočio školski domar koji je pripremio mjesto za sadnju. Problem je nastao kada je šesnaest pari ručica htjelo zajedničkim snagama staviti jedno malo krhko drvce u pripremljenu jamu. No, pronašlo se posla za svakog učenika jer je korijenje trebalo zagrnuti, a stablo učvrstiti i zaštiti mrežom. Ovdje njihov posao nije završen jer stablo treba i zalijevati. U trenu je napravljen raspored dežurstva za zalijevanje pa čak i za vrijeme školskih praznika.    

Stabla poboljšavaju kvalitetu života na brojne načine. Ona služe kao pročistači zraka i proizvođači kisika, smanjuju količinu buke, brzinu vjetra, a ne treba zanemariti ni njihovu estetsku funkciju. Zato je veoma važna i lokacija posađenog stabla, a to je točno ispred prozora njihove učionice.  Posađeno stablo možda neće pružiti zaklon od sunca tijekom njihovog osnovnoškolskog obrazovanja, ali lijepo je znati, kad pogledamo kroz prozor učionice, da smo i mi doprinijeli ljepšem, čišćem i zelenijem svijetu.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju