preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

Tjedan kajkavske kulture Krapina 2021.

Autor: Ivana Bračević, 13. 9. 2021.

 

               

  Kao i svake godine dosad s početkom nastavne godine započeo je i Tjedan kajkavske kulture. Osim obilja kulturnih događanja, rujan nam je poklonio i tjedan suncem obasjanih dana. U nedjelju 5.9., nakon svečanog otvaranja Tjedna, otvorena je likovna izložba učeničkih radova u krapinskom Učilištu. Tom su prigodom nastupili, recitirajući radove učenika pristiglih na Recital dječje kajkavske poezije, učenici naše škole, Dana Tušek, Lana Cerovečki i Vito Hršak.  

Slijedio je Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva za koji je ove godine stiglo uistinu velik broj radova iz čak 11 županija. Za tiskanje u knjižici povjerenstvo je odabralo njih 70, a među njima su i radovi učenika naše škole. To su: Zde pak je tuj, pjesma Tare Krsnik, 8. a razred, Moja čriešnja, pjesma Lane Cerovečki te pjesma Novo normalno, ili nič ni normalne, rad učenika Vite Hršaka, oboje su učenici 7. b razreda.

Pod "više" možete pogledati slike i tekstove. 

Od tih 70 pjesama, 41 je izabrana za izvođenje na Recitalu u utorak, a među njima su i Lanina i Vitina pjesma. Ove je godine pokazan velik interes za krasnoslov vlastitih pjesama te je tako 15 autora samo kazivalo stihove svojih pjesama. Ostale pjesme čitali su Lana Tušek, Maja Kveštak, učenice 8. b razreda, Karolina Vragović, Nika Haramina, učenice 8. a razreda, Lana Cerovečki, Vito Hršak, učenici 7. b razreda te Ema Novak, učenica 7. c razreda. Uložili su ogroman trud, svoje slobodno vrijeme u vježbanje, pokazali veliku volju i interes.  Zbog svega toga ni rezultat nije izostao, na izvedbi su bili  sigurni i pokazali umijeće u kazivanju stihova na kajkavskom. Nisu nas omeli ni šmrcanje i kihanje nekih sudionika. Zaslužili su veliki pljesak i zahvalu.

Europska kulturna baština

Kad smo već pomislili da je gotovo s recitiranjem i kazivanjem stihova u ovogodišnjem Tjednu kajkavske kulture, došla nam je ponuda iz Ministarstva kulture i medija. Naime, u subotu 11.9. na Hušnjakovom, u Muzeju krapinskih neadrtalaca, ministrica kulture i medija, gđa Nina Obuljen Koržinek predstavila je projekt Europska kulturna baština koji je upravo toga dana bio otvoren. Sudjelovat će razne institucije iz cijele Lijepe Naše. Bila nam je čast uključiti se kazivanjem stihova na kajkavskom,  nematerijalno je to blago naše zemlje, i to u godini koja je proglašena godinom čitanja.

                                   

Lana Tušek i Karolina Vragović kazivale su stihove svojih vršnjaka, a Lana Cerovečki čitala je svoju pjesmu Moja čriešnja te Marin Milenkov Kranjčević, učenik iz OŠ Augusta Cesarca, svoju pjesmu Dež. Nije bilo puno publike, ali učenici su nagrađeni velikim pljeskom i pohvalama. Bilo nam je drago čuti kako ministrica pokušava zapamtiti i ponoviti stihove pjesama koje je upravo čula. Kad je sama predložila zajedničko fotografiranje s učenicima, osmijeh nije silazio s veselih dječjih lica. Svima nam je to bilo nezaboravno iskustvo, a ni prigodni darovi od strane Ministarstva nisu izostali. Zaista lijep kraj Tjedna kajkavske kulture.

                            

                         

Napisala i uredila: Jasna Leljak
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju