preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

eTwinning projekt "IGRAJMO SE GLAGOLJICOM!"

Autor: Suzana Pracaić, 20. 5. 2022.

Koordinatorice ovog eTwinning projekta su knjižničarke Irena Bando (OŠ J. Truhelke Osijek) i Anita Drenjančević (OŠ Josipovac). Osmislile su projekt kojem je osnovni cilj popularizacija glagoljičke kulturne baštine osvještavanjem važnosti kulturnog i nacionalnog identiteta i zajedničkog korijena i povezanosti slavenskih naroda.

Aktivnosti i sadržaji ostvareni su pod vodstvom knjižničarke Suzane Pracaić, a u korelaciji i integraciji s hrvatskim jezikom i likovnom kulturom na nastavi ili u sklopu projekta. Hvala kolegicama Meliti Podgajski i Karli Horvat na suradnji u ostvarenju projekta.

Zajednička e-knjiga koju je izradila Anita Drenjančević može se prolistati i pročitati na poveznici: "IGRAJMO SE GLAGOLJICOM!"

Kako su naši učenici 6.b razreda vrednovali projekt može se pročitati na zajedničkom panou: PADLET

Hrvatskoglagoljska baština jedna je od najistaknutijih sastavnica hrvatskoga kulturnog identiteta. Zato je Sabor Republike Hrvatske odlučio da se 22. veljače obilježava kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, u spomen na dan kad je 1483. otisnuta prva hrvatska knjiga, glagoljski "Misal po zakonu rimskoga dvora".
Ministarstvo kulture je krajem ožujka temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara utvrdilo da umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, te se na njega primjenjuje sustav mjera zaštite. 

Glagoljička kulturna baština već duže vrijeme zauzima značajno mjesto u prostoru odgoja i obrazovanja, a za njeno kvalitetno izučavanje potrebni su složeni kreativni pristupi zasnovani na istraživačkom procesnom učenju, pretraživanju informacija te učenja kroz igru i stvaralaštvo. To se u ovom projektu nastoji postići integracijom više nastavnih predmeta, spajanjem stvarne i virtualne stvarnosti  te kreativnom korištenju IKT-a.

https://sjever.hr/2022/03/22/osnovna-skola-ljudevit-gaj-krapina-mjesec-hrvatskog-jezika-zavrsili-igranjem-s-glagoljicom/

U obrazovnom smislu cilj je razvoj suvremenih kreativnih pristupa poučavanja koji potiču motivaciju za istraživanje te povezuju sadržaj s učeničkim interesima (korištenje računala, aplikacija, tableta, mobitela...).

Također je cilj razmjena ideja u svrhu razvoja kreativnosti te konstruktivno spajanje izvorne i virtualne stvarnosti.

Cilj je upoznati učenike s mogućnostima kreativne uporabe IKT  te ih osposobiti za efikasnu primjenu aplikacija i web alata u obrazovne svrhe.

Projekt smo ostvarili u dijelu kreativnosti i stvaranja glagoljičkih  inicijala. Ima još elemenata na kojima smo trebali raditi i razvijati suradnju. Učenici su upoznati o širini projekta, ali nisu osobno sudjelovali na portalu eTwinninga. Najvažnije mi je da su učenici bili sretni i da smo njima širili horizonte. 

 

Poveznice na realizaciju projekta su:

MREŽNE STRANICE HRVATSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI - NASTAVA KIMOO (8.2. DAN SIGURNIJEG INTERNETA)

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA ZAVRŠILI SMO "IGRANJEM S GLAGOLJICOM"
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju