preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

30 GODINA ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U UJEDINJENIM NARODIMA

Autor: Ivana Bračević, 21. 5. 2022.

        

Ujedinjeni narodi su međunarodna organizacija koja je nastala neposredno nakon Drugog svjetskog rata potpisivanjem Povelje u San Franciscu 24. listopada 1945. godine. Danas Ujedinjeni narodi broje 193 države članice.

Zadaci organizacije su očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvoj prijateljskih odnosa među državama, jačanje međunarodnog prava, promicanje međunarodne suradnje na rješavanju problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Republika Hrvatska postala je članicom Ujedinjenih naroda 22.svibnja 1992. godine  na temelju Odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Pod "više" pogledajte ostatak teksta, fotografije i priložene brošure.

Republika Hrvatska svake godine aktivno sudjeluje u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Državni dužnosnici Hrvatske zajedno s ostalim najvišim dužnosnicima drugih država članica raspravljaju o najvažnijim globalnim, političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima te predstavljaju stajališta Republike Hrvatske o tim pitanjima.

Republika Hrvatska je kroz 30 godina članstva u Organizaciji Ujedinjenih naroda imala čast sudjelovati u radu brojnih i prestižnih tijela organizacije, odnosno u pokretanju važnih inicijativa. Hrvatska je bila članica Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Komisije za izgradnju mira i Vijeća za ljudska prava. Hrvatska je ponovno izabrana u članstvo Gospodarskog i socijalnog vijeća za razdoblje 2022.-2024.

Ključna zadaća Ujedinjenih naroda i svih država članica je provedba AGENDE ZA ODRŽIVI RAZVOJ koja predstavlja razrađenu platformu za rješavanje najvažnijih izazova i problema današnjice u svijetu do 2030. godine. Njezina sveobuhvatnost, uključivost, univerzalnost i međupovezanost zahtijeva dosljednu provedbu koja je od prvorazrednog značenja za sve države članice UN-a. U tom smislu i Republika Hrvatska ima snažnu političku obvezu sveobuhvatne provedbe Agende 2030 kako u okviru djelovanja u Ujedinjenim narodima tako i u okviru Europske unije.

Provedba ciljeva održivog razvoja ovisi o svakom od nas, o načinu na koji trošimo vodu i električnu energiju, brinemo o okolišu, osmišljavamo nova inovativna rješenja, brinemo za sebe i svog susjeda i svako biće u svom okruženju.

Održivi razvoj pruža učenicima spoznaje o potrebama suvremenog doba na globalnoj i lokalnoj razini te spoznaje o raznolikosti prirode, nužnosti održivog upravljanja prirodnim dobrima, granici opterećenja, ljudskim potencijalima, osobnim i zajedničkim odgovornostima i pravima. Učenika potiče na ponašanja kao što su odgovorno korištenje prirodnih dobara i energije, korištenje lokalno proizvedene hrane, racionalno postupanje s otpadom, uporaba iskorištenih materijala, aktivan rad i suradnja u zajednici.

Učenici 7. c. razreda su na satu geografije u petak, 20.svibnja 2022. postali HEROJI PROMJENE. Slušali su i učili o ulasku Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, naučili što je Agenda 2030  i upoznali se sa sedamnaest ciljeva Agende. Razgovarali su i raspravljali o njima,  iznosili svoje ideje kako ostvariti te ciljeve do 2030. godine. Pisali su  i stvarali „umjetničke radove“ na temu kako zaštititi mora, oceane i rijeke, kako biti odgovoran prema upotrebi vode, kako zaštititi okoliš, smanjiti potrošnju sirovina i kako zbrinjavati otpad.  Zamislili su da su vladari svijeta jedan dan i iznosili svoje ideje o zaštiti okoliša. Učenici su na taj način produbili razumijevanje pitanja koja se odnose na održivost i načine djelovanja usmjerene na održivost. Ujedno su se uključili u obilježavanje tridesete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. 

Kako je prošao sat geografije i učenje o održivom razvoju…

Rezultat rada na kraju sata geografije i učenja o održivom razvoju…

Za kraj…

Agenda će se provoditi za razdoblje do 2030. godine, upravo za vrijeme odrastanja i formiranja učenika 7.c. razreda i današnjih mladih generacija u svijet odraslih.

Tekst napisala: Miljenka Hršak


Priloženi dokumenti:
Strip_HFC_hr_opt.pdf (4.05 MB)
Strip_SDG_hr_opt.pdf (6.20 MB)


CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju