preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

MATURALAC - 7. RAZREDI ( Rovinj, Limski kanal, Vrsar, Poreč, Višnjan, jama Baredine, Trsat)

Autor: Suzana Pracaić, 16. 5. 2022.

Od 11. do 13. svibnja, učenici 7. razreda sa svojim razrednicama (7.a - Tanja Dunaj, 7.b - Marija Markovina, 7.c - Karolina Leskovar Hržica i 7.š - Martina Kozlica, zamjena Suzana Pracaić), ostvarili su maturalac tj. terensku nastavu po Istri. Vodič nam je bila gđa Alma Bomoštar koja nas je upoznala sa informacijama važim za područja koja smo obilazili.

Nastava je ostvarena u potpunosti. Posjetili smo prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti gradova: Rovinj, Vrsar, Poreč, zvjezdarnicu Višnjan, jamu Baredine i najstarije Marijansko svetište - Trsat. Dojmovi su prekrasni. Pod Više o detaljima...

1. dan (11.05.2022.) - srijeda

Naše putovanje započeli smo u 7 sati. U Zagrebu nam se pridružila naša vodičica Alma Bomoštar. Vozili smo se kroz Gorski kotar, slušali informacije o predjelima i gradovima  koje smo prolazili. U Rovinju nas je čekao lokalni turistički vodič koji nam je pokazao prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti grada.

Obišli smo staru gradsku jezgru, gradska vrata i crkvu sv. Eufemije. Imali smo vremena i za samostalno razgledavanje i opuštanje.

  

Dalje je slijedio put prema Limskom kanalu, zaštićenom krajoliku i uzgajalištu školjaka i dagnji te vožnja brodicom oko sat vremena.

Smještaj i jelo smo imali u hotelu Belvedere u Vrasaru. Moramo priznati da su prostor, kvaliteta i raznolikost menija, hrane, opravdali 4 zvjezdice. Svi smo bili vrlo zadovoljni večerom i domaćinima koji su nas počastili pićem dobrodošlice.

Nakon večere, zajedno smo prošetali Vrsarom i upoznali grad koji nam je bio dom 3 dana.

2. dan (12.05.2022.) - četvrtak

Dan smo započeli (svi učenici) sportskim aktivnostima u organizaciji učiteljica Marije i Karoline. Nakon doručka, krenuli smo prema Poreču koji smo, ponovo uz pratnju lokalnog vodiča, razgledali i posjetili važne znamenitosti: Eufrazijevu baziliku tj. Brazilijanu (izvana), Trg slobode, starogradsku jezgru s peterokatnom kulom... Slobodno vrijeme za uživanje neki su proveli posjetom i razgledavanjem Eufrazijane, neki u šopingu, neki na sladoledu... prema želji.

   

   

   

   

   

   

Ručak nas je čekao u Vrsaru. Slobodno vrijeme do polaska u zvjezdarnicu Višnjan, proveli smo na vanjskom bazenu hotela; pravo osvježenje (temp. vode oko 18).

U zvjezdarnici su nas dočekali volonteri koji prihvaćaju grupe. Program se sastoji od obilaska zvjezdarnice i kupole glavnog teleskopa, predavanja na neku od tema iz astronomije i područja rada zvjezdarnice te promatranja vidljivih nebeskih tijela amaterskim teleskopom na livadi ispred zvjezdarnice (mi smo promatrali Sunce).

   

   

Nakon večere u Vrsaru imali smo slobodno vrijeme po volji, do spavanja.

3. dan (13.05.2022.) - petak

Naš 'petak trinaesti' bio je predivan. Na jutarnje sportske aktivnosti, uz učiteljice, odazvala se nekolicina učenika. Nakon doručka, nastavili smo sa sportom na vanjskim bazenima ili šetnjom, a zatim pakiranjem kofera za povratak.

   

Slijedio je ručak te odlazak prema jami Baredine. U pratnji vodiča, spustili smo se u jamu, gdje smo imali prilike vidjeti čovječju ribicu. Za neke je bilo i klaustrofobično.

Put smo nastavili prema Trsatu. Razgledali smo Marijansko svetište, zavjetnu kapelu gdje nam je prikazan film o Trsatu i trsatsku gradinu. To je bila završna točka naše terenske nastave.

   

Slijedio je povratak u Krapinu, u koju smo stigli oko 21,30.

Bilo je predivno. Ispunili smo svoja očekivanja i ostvarili ciljeve terenske nastave. Preporučamo je svima!

Tekst napisala i fotografirala: knjižničarka Suzana Pracaić

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju