preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2021. - "AJMO HRVATI SE S KNJIGOM!"

Autor: Suzana Pracaić, 18. 10. 2021.

Mjesec hrvatske knjige 2021. svečano je otvoren u petak, 15. listopada 2021. u 12 sati u novoj zgradi Gradske knjižnice Požega.

Ove će se godine održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto "AJMO HRVATSI SE S KNJIGOM!"

A u sklopu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica u knjižnici će se čitati bajke jer je tema ISLM: "BAJKE I NARODNE PREDAJE IZ SVIH KUTOVA SVIJETA."

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2021.

 
 
 

Od 1995. godine, Knjižnice grada Zagreba, na zamolbu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, preuzimaju organizaciju manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima. 

U sklopu MHK, svake godine se održava i Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove 2021. godine je pod nazivom "ŠEST AUTORA TRAŽI ČITATELJA"

Uz online izvore informacija otkrij zanimljivosti o 3 knjige, 3 pisca, 3 ilustratora, 3 žanra.

 • Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)

Riječ je o tematski i formom zaokruženoj zbirci koju ćete čitati poput napetice i nećete je moći ispustiti iz ruku dok ne dođete do zadnje. Sve su pjesme zapravo recepti za nešto važno (za sreću, za ljepše snove, protiv ljubomore…). Zbirka stihovanih recepata za raznovrsne životne situacije u šarolikoj kuhinji dječjih osjećaja. Svaka pjesma nudi konkretan recept s malo neobičnijim namirnicama no što smo navikli i ponešto pomaknutijeg postupka kuhanja od uobičajenog. Rezultat nije gotovo jelo (kao što sugerira naslov svake pjesme), već razrješenje neugodnih situacija s kojima dijete sabire, objašnjava, razvidi svoje snove, želje, probleme, strahove, brige, stres. Autorica se poigrava riječima, metaforama, rimom, postižući pjesnički ritam, humor i lakoću čitanja i doživljavanja. Stihovi su bogato ilustrirani, istaknut je i likovno oplemenjen detalj, poetično, višeznačno i domišljato kao i stih kojeg oslikava.. I da na kraju parafraziramo neke stihove naše pobjednice:

Možda i ova zbirka pokaže da je svijet, onoliko velik koliko ga želimo doživjeti, samo nemojmo dopustiti svijetu da nas mijenja, jer sve su naše posebnosti vrijedne divljenja.

 

 • Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)

Knjiga sadrži četiri drame za djecu te na čudesno jednostavan način prikazuje dramu kao zabavan, humorističan, prijemčiv žanr. Sve se drame lako čitaju, čak i onda kad su riječi prevrnute, kad lik ima govornu manu ili pak izvrnuto govori hrvatski jezik. Ipak, sve mane likova doprinose životnoj atmosferi, prihvaćanju i duhovitosti. Raznolike temom i polazišnim žanrom kojim su određene (basna, bajka), ove četiri drame zasigurno će privući djecu koja će ih poželjeti čitati i uživati u njima te zaigrati na pozornici (kod kuće ili u kazalištu). S tekstovima se nadopunjuju ilustracije koje otkrivaju novu dimenziju teksta i knjige u cjelini. Iako crno-bijele, šarolikog su značenja, motiva i simbola, te obogaćuju knjigu oživljenim likovnim situacijama. Stručno povjerenstvo je upravo Davoru Paveliću dodijelilo Pohvalu za ilustracije u ovoj knjizi Moj tata Indijanac. Autentičan u svom izričaju, promišljen u konceptu, ovaj ilustrator ekspresiju zbivanja sažima u jednu znakovitu gestu ispunjenu vizualnim kodovima i simbolima.

https://www.youtube.com/watch?v=5KjVDTpX9rY 

(https://radio.hrt.hr/aod/moj-tata-indijanac/394149/)

 

 • Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

Nastavak uspješnice Stepenice do neba!

Duhovito, pametno, vrckavo. Ostavlja bez daha.

Roman za mlade koji će voljeti i njihovi roditelji.

Sjećate li se Ivana Andrića, onoga gimnazijalca koji je dnevničke bilješke Stepenice do neba počeo pisati kako bi profesoru književnosti dokazao svoje literarno umijeće? E pa isti taj Ivan Andrić više nije gimnazijalac. Student je kroatistike i komparativne književnosti, a Učim letjeti, a nemam krila, nastavak Stepenica, nisu dnevničke bilješke, nego pravi pravcati memoari.

Ivanova strast prema glazbi napokon je dala prve rezultate – postao je član benda, i ne samo to, Ivan sklada svoje prve autorske pjesme. Tamara je tu negdje (kad je vidi, oni mu se vražji leptiri razlete po cijeloj utrobi...), Lana također (nije to bio neki long kiss goodnight… onako, više poluprijateljski).

Svijet je moj.

Neka me nitko ne zaustavlja! Don’t stop me now I’m having such a good time.

Ivana Adlešić Pervan autorica je koja izuzetno dobro poznaje preokupacije suvremenih generacija te im na privlačan, humorističan način i bliskim jezikom progovara o brojnim suvremenim i aktualnim temama, pozivajući se na iskustva mladih čitatelja. U tom se nizu tema povremeno potkradaju i neke tabu-teme koje su također sastavni dio odrastanja, ali koje nikako ne dominiraju u priči o jednom posve normalnom tinejdžeru. Takav pomno osmišljeni pristup temama u djelima za mlade pridodaje osjećaju vjerodostojnosti književnoga lika, za kojim mladi čitatelji žudno tragaju u literaturi. Činjenica da je realna autorica također mlada spisateljica koja dobro poznaje popularnu kulturu, dodatno pridonosi osjećaju životnosti romana. (ulomak iz pogovora dr. sc. Marine Gabelice)

 

KVIZ se nalazi na poveznici: https://www.mhk.hr/kviz/

 
 
REFERENTNA ZBIRKA (PRIRUČNICI) ONLINE - 7.R

 

Realizacija 7. razredi: http://www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1935&mshow=1652#mod_news

 

ORGANIZACIJA I POSLOVANJE ŠKOLSKE KNJIŽNICE - 5.R

https://view.genial.ly/61766c642d16df0de5302947/horizontal-infographic-review-kimoo-5r-2021

 

Realizacija 5. razredi:

  

 

  

 

Na početku svakog sata s kojima je odrađena nastava u MHK, učenici su potaknuti pitanjem 'Što za njih znači riječ čitanje?' i moto Mjeseca. Učenici predmetne nastave su upoznati s novitetima u poslovanju knjižnice i primjeni METLIB APLIKACIJETom aplikacijom učenici su dobili digitalne iskaznice, ali i mogućnost brzog pristupa katalogu knjižnice te stvaranju svog profila. U jednom modulu mogu vidjeti koje su sve knjige posudili u knjižnici od 1. razreda.Tom aplikacijom mogu i rezervirati knjigu, a najvažnije - točno piše kad se knjiga treba vratiti, rok vraćanja..... Tako da smo novitetom oduševljeni.

 

 

 

MJESEC LISTOPAD - MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA 

 

Da je mjesec listopad poseban za knjižnice i knjižničare (posebno školske) potrvđuje to i manifestacija International School Librarian Month = Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Tako je to od prosinca 2007.g., povodom 10-te obljetnice obilježavanja Međunarodnog dana školskih knjižnica koji je promijenjen u Međunarodni mjesec školskih knjižnica, po preporuci Odbora za IASL i odlučeno je da će to biti mjesec listopad.

"Tema za 2021. godinu je 'Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta', a temelji se na godišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a): Bogati mozaik prakse i istraživanja širom svijeta.

Kada začujemo riječi Jednom davno u trenu se nađemo u magičnom svijetu knjiga, koje nam daju skriveni pogled u živote vila, vilenjaka, goblina i ostalih stvorenja. Priče i bajke koje se prenose generacijama uče nas o ljudskim vrijednostima i kulturama. Pričajmo priče, povežimo se i učimo o zemljama diljem svijeta...." (preuzeto s https://www.husk.hr/slavimo-rad-skolskih-knjiznica-svakog-listopada/)

Ema Dujmović je učenica OŠ Milana Langa iz Bregane koja je na prijedlog školske knjižničarke Ivančice Huđek, prijavila na natječaj svoj umjetnički rad kojim je predstavila Šumu Striborovu Ivane Brlić-Mažuranić, samim time i Hrvatsku. Odabran je da postane sastavnim dijelom službenog plakata i straničnika ISLM-a 2021. 

 

AKTIVNOSTI U NAŠOJ KNJIŽNICI:

 

MANIFESTACIJE:

 • Svjetski tjedan svemira - "Žene u svemiru" - dodatna, izborna nastava, izvannastavne aktivnosti: GEO, PRI, ENG, LK
 • Međunarodni mjesec školskih knjižnica - "Bajke i narodne predaje iz svih kuteva svijeta"
 • Mjesec hrvatske knjige - "Ajmo hrvati se s knjigom!"
 • Nacionalni kviz za poticanje čitanja "Šest autora traži čitatelja" - učenici 7. razreda (20. - 22.10.)
 • Referentna online zbirka (priručnici i portali) - učenici 7. razreda
 • Književni susret sa Sanjom Polak (u organizaciji Mozaik knjige) - učenici 3. i 4. razredi (17.11.)
 • Ivana Brlić Mažuranić: Šuma Striborova i Regoč - učenici 4. razreda
 • Hrvatske narodne bajke - učenici 3. razreda
 • Pričaonice i bajkaonice - učenici 1. i 2. razreda
 • Susret s pripovjedačicom Margaretom Perišić (u organizaciji Školske knjige)
 • Organizacija i poslovanje školske knjižnice - učenici 5. razreda
 • Portal e-lektire i International digital children Llibrary=Međunarodna dječja digitalna knjižnica - učenici 6. razreda
 • Instalacija i primjena MetelWin aplikacije "METLIB" - učenici 5. - 8. razreda (https://www.foi.unizg.hr/hr/novosti/metlib-aplikacija-za-mobilne-uredaje-nova-je-usluga-knjiznice-foi-ja)

 

​ILI OVAKO ;)

https://www.vecernji.hr/zabava/felix/2021-10-17

ŠALIMO SE ;) ;) ;)
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju