preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA (WSW) 4. - 10.10.2021.

Autor: Suzana Pracaić, 2. 10. 2021.

I ove godine pridružili smo se brojnim sudionicima diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, šestu godinu za redom.

Svake godine od 4. do 10. listopada obilježava se Svjetski tjedan svemira (World Space Week - WSW). Ovogodišnja tema je "ŽENE U SVEMIRU".

U obilježavanje se uključila učiteljica Miljenka Hršak s aktivnostima koje će ostvariti na dodatnoj nastavi geografije i redovnoj nastavi geografije. Obilježavanju će se pridružiti i učiteljice prirode, biologije, engleskog jezika, likovne kulture...

Svoje komentare možete ostaviti na 'oglasnoj ploči' (Padlet pano) gdje ćemo objavljivati sve radove: https://padlet.com/pracaicsuzana/thj7sr3xccsfqh70

Pod Više možete pročitati više informacija.

 

Potaknuti temom "Žene u svemiru" istražili smo izvore znanja i informacija kojima možemo proširiti svoje znanje:

1. ZVJEZDARNICA: zvjezdarnica.com

Žene u svemiru: 

https://www.zvjezdarnica.com/astronautika/svemirske-misije/zene-u-svemiru/1898

Iz članka: "Prije 50 godina 16. lipnja 1963. godine u svemir je poletjela prva žena Valentina Tereškova. Nakon nje u svemiru je bilo još 55 žena. Wang Yaping koja se sada nalazi u svemirskoj postaji Tiangong-1 je 57 žena lansirana u svemir..."

2. POVIJEST: povijest.hr

Prva žena u svemiru bila je tekstilna radnica – 1963.

https://povijest.hr/nadanasnjidan/prva-zena-u-svemiru-1963/

Iz članka: "Dana 16. lipnja 1963. godine lansirana je u svemir prva žena u povijesti – Valentina Tereškova, Ruskinja po nacionalnosti. Sovjeti su je odabrali između više od 400 kandidatkinja, za koje su postavljeni uvjeti da budu mlađe od 30 godina, lakše od 70 kilograma i niže od 170 centimetara. Jedna od Valentininih prednosti pri izabiru bila je činjenica da joj je otac bio ratni heroj koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu i da je bila proleterskog podrijetla."

3. JUTARNJI LIST: https://www.jutarnji.hr/

NASA priprema povijesnu misiju: Tko će biti prva žena na Mjesecu?:

https://www.jutarnji.hr/life/znanost/nasa-priprema-povijesnu-misiju-tko-ce-biti-prva-zena-na-mjesecu-15021447

iz članka: "Neil Armstrong je 1969. godine prvi stupio na Mjesečevo tlo. U konkurenciji za prvu ženu koja će učiniti taj pothvat je 17 žena"

4. ASTROUČIONICA: https://www.astroucionica.hr/

Upoznajte hrvatske astrofizičarke

https://www.astroucionica.hr/upoznajte-hrvatske-astrofizicarke/

 

5. PROJEKT E-ŠKOLE ZA PODRUČJE ASTRONOMIJE ; e-škola astronomije: https://eskola.zvjezdarnica.hr/

 

 

 

Sudjelovanje smo prijavili na World Space Week Events pod brojem ID 46452https://www.worldspaceweek.org/events/event-details/?eventID=46452

 

Aktivnosti ćemo odraditi kao fizičke događaje, na nastavi (redovnoj, dodatnoj) i izvannastavnim aktivnostima, ali i virtualno. Posebno ističemo aktivnosti učiteljice geografije Miljenke Hršak, koja će kroz redovnu i dodatnu nastavu geografije izrađivati plakate, prezentacije, crteže.. te sa svim učenicima 5. 8. razreda zaigrati kviz pomoću Kahoota na temu: Svemir i žene u svemiru.

Obilježavanju će se pridružiti i učiteljice prirode, biologije, engleskog jezika, likovne kulture... te kroz sat razrednog odjela.

Bit će to opet integrirana nastava kojom ćemi razvijati i međupredmetne teme, posebno korištenje IKT-a, Učiti kako učiti, Osobni i socijalni razvoj te Zdravlje. U svemu će im na pomoć i podršku biti i školska knjižnica i knjižničarka Suzana Pracaić.

 

ZAVRŠNICA MANIFESTACIJE #WSW2021.

http://www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1905&mshow=1652#mod_news

 

Objava u medijima: Glas Zagorja, broj 206 (studeni, 2021.), str. 19
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju