preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

VAŽNA OBAVIJEST VEZANA UZ RADOVE NA ŠKOLI

Autor: Vlatka Družinec, 13. 1. 2021.

Poštovani roditelji, 
nakon potresa koji se dogodio dana 29.12.2020., od strane ovlaštenog inženjera građevinarstva (statičara), predstavnika Grada Krapine te predstavnika škole odmah su izvršena dva zajednička obilaska sa detaljnim pregledom svih nastalih oštećenja zgrade matične škole te zasebni pregled područnih škola Lepajci i Donja Šemnica.

Što se zgrade matične škole u Krapini tiče, detaljnim pregledima cijele zgrade utvrđena su manja oštećenja manifestirana u obliku manjih pukotina na žbuci zidova te na spojevima stropne konstrukcije sa zidovima, također nekonstruktivnog karaktera (popucala obloga podgleda stropa - žbuka sa trstikom). Pregledom nisu utvrđene pukotine koje bi utjecale na nosivost i stabilnost postojeće konstrukcije zgrade, te je od strane statičara potvrđeno da sve nastale pukotine ne utječu na nosivost i stabilnost nosive konstrukcije škole.

Sanacija u unutrašnjosti škole (u učionicama) započet će već ovaj tjedan, a radovi će obuhvaćati zidarsku obradu istih sa završnom obradom soboslikarsko-ličilačkim radovima.

Što se tiče oštećenja na školskoj dvorani, utvrđena oštećenja su na njenom jugozapadnom uglu u gornjem dijelu te jedno oštećenje na južnom pročelju na mjestu spoja dva različita materijala građenja. Za navedeno će se u narednom periodu izraditi od strane ovlaštenog inženjera građevinarstva (statičara), koji je sudjelovao u pregledu, projektno rješenje sanacije istih. Usprkos tome što sjeverozapadni ugao dvorane nema nastalih oštećenja kao jugozapadni, projekt sanacije obuhvaćat će sanaciju oba vanjska ugla školske dvorane radi osiguranja sigurnosti korištenja dvorane u budućim razdobljima.

Što se tiče krovišta škole, na samoj nosivoj drvenoj konstrukciji krovišta nema uočenih oštećenja. Utvrđena su manja oštećenja na dva zidana dimnjaka na zapadnom dijelu krovišta, te su angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine i članovi DVD-a Krapina kako bi se isti trajno uklonili.

Usprkos tome što na preostala dva zidana dimnjaka iste starosti i istog tipa nisu utvrđena oštećenja nakon potresa, iz sigurnosnih razloga za budući period korištenja škole sa krovišta će se ukloniti sva 4 takva dimnjaka. Odmah po uklanjanju dimnjaka, pristupit će se i krovopokrivačkim radovima – zatvaranje otvora na mjestima uklonjenih dimnjaka crijepom.

Predmetni radovi na uklanjanju dimnjaka upravo su u tijeku.

Što se tiče područnih škola Lepajci i Donja Šemnica, vidljive su pukotine na žbuci te na spojevima gipskartonske obloge zida i/ili stropa. Predmetna oštećenja također ne utječu na nosivost i stabilnost nosive konstrukcije škole. Obzirom da su te pukotine vrlo malog karaktera, iste će se sanirati prilikom prvog sljedećeg redovnog obavljanja soboslikarsko-ličilačkih radova na školi.

Radovi se intenzivno provode kako bi se osigurao siguran boravak svih učenika i djelatnika u školi


VIJEĆE RODITELJA održat će se u četvrtak, 14.01.2021. s početkom u 17,30 putem platforme Teams.

 

 

IZ MEDIJA  - portal "NI ZAGORJE MALO"

Naslov članka: 

Posljedice potresa: OŠ LJUDEVIT GAJ SIGURNA ZA UČENIKE

 

"Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da roditelji nemaju razloga za brigu i da su njihova djeca u školi sigurna."

(preuzeto s https://nizagorjemalo.hr/oblok/zeravka/posljedice-potresa-os-ljudevit-gaj-sigurna-za-ucenike/?fbclid=IwAR2JCgjNbLXIp_LkpqiaB6pXAX7AzczhYqn-8jFo3uP3a0vzViPk8cREUSgautor Snježana Flegar)

 

 

KOPIRANI ČLANAK..... autor Snježana Flegar

'Posljedice potresa: OŠ LJUDEVIT GAJ SIGURNA ZA UČENIKE'

Nastava u krapinskoj osnovnoj školi može početi. Iako je potres prouzročio sitna oštećenja, zgrada je posve sigurna

Potvrdili su to statičari koji su predstavnicima Grada i škole dvaput zajednički obišli i detaljno pregledali oštećenja. Osnovna škola Ljudevit Gaj je sigurna.

Gregurović: ‘Roditelji, djeca su vam sigurna’

– Detaljnim pregledima kompletne zgrade utvrđena su manja oštećenja. Ima manjih pukotina na žbuci na zidovima i na spojevima stropne konstrukcije sa zidovima koji, međutim, nisu konstruktivni. Na njima je popucala obloga podgleda stropa, žbuka s trstikom – obavijestili su iz škole.

Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da roditelji nemaju razloga za brigu i da su njihova djeca u školi sigurna.

Krapinski vatrogasci u dva su dana odradili zahtjevan posao, skinuli su sva četiri dimnjaka sa zgrade OŠ Ljudevit Gaj

– Nastale pukotine ne utječu na nosivost i stabilnost konstrukcije zgrade, što su potvrdili statičari. Odmah započnjemo sa sanacijom unutrašnjosti nastalih pukotina na zidovima. Utvrđena su i manja oštećenja na dva zidana dimnjaka na zapadnom dijelu krovišta. Dva preostala dimnjaka nisu oštećena u potresu, ali smo odlučili da ćemo sva četiri trajno ukloniti iz sigurnosnih razloga – pojasnio je gradonačelnik.

Snađi se, druže

Za dimnjake i za krovište zaduženi su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada i DVD-a Krapine. Dečki su odmah zasukali rukave. Dio njih radio je i pomagao na sanaciji šteta na petrinjskom i glinskom području, sad su se vratili obaviti posao i u Krapini.

– Posao s dimnjacima bio je jako zahtjevan, ali uspješno obavljen. Možda i nemamo visokosofisticirana vozila, tehnički zadnji krik mode, ali imamo ono kaj je najvažnije za obaviti posel – ljude – ponosni su krapinski vatrogasci na obavljen posao.

Pohvalili su se njime i na svojoj Facebook stranici DVD Krapina na kojoj su pokazali kako se i bez tehnički ‘zadnjeg krika mode’ posao može obaviti ako si spretan, sposoban i znaš. Kao i obično, pokazali su i svoj dobar duh.

‘Imamo Joca i Spliću za ideju, zapovjednika Maria i Zvona za realizaciju i Željku za cjelodnevni nadzor’, pohvalili su se u DVD Krapina na najnoviji ‘izum’ za sigurno otklanjanje dimnjaka (Foto: DVD Krapina) 

– Dimnjaci su uklonjeni, sada ćemo odraditi krovopokrivačke radove, zatvorit će se otvori na mjestima uklonjenih dimnjaka – najavio je gradonačelnik Gregurović.

Oštećena je i školska dvorana na jugozapadnom uglu u gornjem dijelu te na južnom pročelju na mjestu spoja dva različita materijala građenja.

U planu je izgradnja nove škole

– Ovlašteni inženjera građevinarstva, statičar koji je pregledao zgradu, izradit će projektno rješenje sanacije. Usprkos tome što sjeverozapadni ugao dvorane nema nastalih oštećenja kao jugozapadni, projekt sanacije obuhvaćat će sanaciju oba vanjska ugla školske dvorane radi osiguranja sigurnosti korištenja dvorane u budućim razdobljima – najavio je gradonačelnik koji se, međutim, nada kako će se uskoro otvoriti neka EU omotnica za izgradnju škola.

– Vjerujem kako će u EU, s obzirom na situaciju s potresima, uskoro omogućiti da se kroz neki fond sufinanciraju i izgradnje škola. Čim se pojavi takav natječaj, Grad će se prijaviti i krenuti u gradnju nove zgrade – najavio je Gregurović.

Vatrogasci su, nakon što su se vratili s petrinjskog i glinskog područja, nastavili raditi na sanaciji krovova i dimnjaka u svom gradu. Štete su, srećom, neznatne (Foto: DVD Krapina)

U Područnihm školama Lepajci i Donja Šemnica popucala je žbuka. Ni ta oštećenja ne utječu na nosivost i stabilnost nosive konstrukcije. Pukotine su male, a sanirat će se pri prvom slijedećem redovnom obavljanja soboslikarsko – ličilačkih radova.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju