preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

DOGAĐANJA U TJEDNU KAJKAVSKE KULTURE

Autor: Ivana Bračević, 12. 9. 2020.

 

Kao i svake godine dosada, tako i ove, s početkom nastavne godine započinje i Tjedan kajkavske kulture. U sklopu Tjedna održavaju se razne svečanosti i aktivnosti za odrasle, one malo manje te za naše najmlađe.

Naši najmlađi, učenici osnovnih škola, ne sudjeluju u tim događanjima samo kao promatrači, već su aktivni sudionici.

Više o događajima ... u 'Više'

Otvaranje izložbe likovnih radova

U nedjelju, 6.rujna 2020. godine otvorena je Izložba likovnih radova učenika osnovnih škola. Učenici naše škole sudjelovali su i na izložbi te u programu otvaranja.

Svojim radovima na izložbi su se predstavili Lea Ptičar i Iva Hrvoj  učenice 3. razreda iz Područne škole  Donja Šemnica, a pod mentorstvom učiteljice Kornelije Hršak.

U programu su sudjelovali Vito Hršak i Lana Cerovečki, učenici 6. b razreda te Ema Novak iz 6. c razreda Matične škole. Čitali su radove koji su prispjeli na natječaj za dječji recital Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, Krapina 2020.

 

Recital dječje poezije Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu Krapina 2020.

U utorak, 8. rujna u vrtu Gradske galerije Krapina održan je Recital dječje kajkavske poezije. Na ovogodišnji je natječaj prispjelo 239 radova učenika iz deset županija, dakle s cijelog kajkavskog govornog područja. Povjerenstvo je odabralo 62 rada za izvođenje tijekom Tjedna te je njih 46 tiskano u knjižici. Upravo je 46 škola i poslalo svoje radove.

Radove su čitali učenici Ema Novak iz 6. c razreda, Lana Cerovečki i Vito Hršak iz 6. b, Ema Novak i Nika Haramina iz 7. a razreda te Maja Kveštak i Dana Tušek iz 7. b.

U glazbenom dijelu programa pjesmom su nas razveselile naše Saša Vidović i i Ella Ranogajec Inkret.

Na natječaju su odabrane pjesme Pre i posle, učenika Damjana Škrleca pod mentorstvom učiteljice Mire Benc, pjesma Kak te imam rada Maje Kveštak, učiteljice Andreje Klasić te pjesma Zanavek, učenika Nika Leška, a učiteljica Jasna Leljak. Čestitamo svim učenicima koji su pisali, čitali i pjevali na kajkavskom te na taj način njeguju tu liepu, domaču rieč.

 

Mali kaj

U četvrtak, 10. rujna održana je večer Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, poznata kao Mali kaj. Da Mali kaj već odavno nije mali, pokazali su svojim izvedbama svi sudionici. Otpjevano je 26 pjesama poznatih skladbi s nekih prošlih festivala, a naši mali i mladi izvođači te su melodije oživjeli i odjenuli u novo ruho.

Boje naše škole branile su, već renomirane i svima poznate, proslavljene Ella Ranogajec Inkret i Saša Vidović. Ella je pjevala pjesmu Na Trškom vrhu , a Saša pjesmu Zvezdica. Mentorica učenica je učiteljica Katarina Rihtar. Čestitamo im svima na njihovim izvedbama.

Iako je večer bila posvećena kajkavskoj riječi u glazbenom izdanju, svečanost je upotpunjena i krasnoslovom pjesama s ovogodišnjeg natječaja. Stihove su kazivali dvije Eme, Lana, Nika, Dana, Maja i Vito. Pohvala i čestitka i njima.

Tijekom svečanosti učenicima koji su sudjelovali na natječaju Grada Krapine Izradi logo dječjeg dana  dodijeljene su prigodne nagrade, a uručio ih je gradonačelnik Zoran Gregurović. Treću nagradu osvojila je učenica 7. a razreda Iva Škrnjug te joj čestitamo na osvojenom mjestu i želimo uspjeh u daljnjem likovnom izražavanju.

Iskrene i tople čestitke svim  učenicima, njihovim mentorima, svim ostalim učiteljima, organizatorima  dječjih događanja u Tjednu kajkavske kulture jer su pokazali i uložili veliki trud, upornost i volju da bi u postojećim uvjetima sve moglo biti održano.

Medijska skupina: Fotografije – Niko Kovačec, učiteljice, mame

Tekst napisala Jasna Leljak.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju