preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

Plastičnim čepovima do skupih lijekova - Osvrt na film "Čuvarica svoje sestre"

Autor: Anita Džaja, 12. 2. 2020.

Akcija Plastičnim čepovima do skupih lijekova, započeta u siječnju ove godine, nastavlja se i dalje. Tijekom akcije učenike sedmih i osmih razreda motiviramo gledanjem filma „Čuvarica svoje sestre“, a koji naše učenike dodatno motivira, potiče na razmišljanje, kao i na pomoć oboljelima činjenjem malih stvari, kao što su skupljanje čepova te osviještenost o važnosti čuvanja okoliša i recikliranja.

U nastavku pročitajte osvrt na film naše Ivone Herout, koja je više puta nagrađena zbog kreativnog pisanja. Preporučamo pogledati i film, kao i pročitati Ivonin osvrt s glavnom porukom: "A pomoći možemo, i to vrlo lako. I onda ćemo vidjeti kako svijet postaje okupan suncem i ukrašen cvijećem. Treba samo pružiti ruku."

Akcija se nastavlja i dalje, jednako kao i motivirajuće aktivnosti, a poštovane roditelje i učenike molimo da i dalje šalju i donose čepove u školu kako bi zajedno pomogli oboljelima!

Nisam gledala mnogo emotivnih, realističnih filmova. Uvijek sam radije birala ignorirati probleme i zadržati ružičast pogled na svijet. Ali katkad nam treba nešto da nas potrese. Da nas probudi iz laži kojima obmanjujemo sami sebe i potakne nas da krenemo poboljšati svijet.

U filmu Čuvarica svoje sestre pratimo djevojčicu Anu čija starija sestra Kate boluje od leukemije. Ana je zapravo genetički dizajnirana u svrhu da donira svoje organe Kate kada ih ona zatreba. Zbog toga je Ana od samog rođenja podvrgnuta mnogobrojnim bolnim operacijama, protiv kojih se nije mogla buniti jer je bila premlada.  No kada Kate zatreba Anin bubreg, Ana se suprotstavlja svojim roditeljima i odbija donirati bubreg. Uistinu, postoji mogućnost da Ana ne preživi operaciju, a ako je i preživi, do kraja života mnogo toga bilo bi joj uskraćeno. Njezina majka se zgraža i pokušava nagovoriti Anu da donira bubreg. Ana se svejedno bori protiv toga, noseći sav teret majčine ljutnje na leđima i skrivajući pravi razlog zašto ne želi donirati bubreg. Na kraju saznajemo da je Kate nagovorila svoju sestru da ne donira bubreg, jer nije željela da joj se išta lošeg dogodi. Žrtvovala je vlastiti život da bi spasila svoju malu sestru koju je toliko voljela. Isprva sam zapravo mislila da je Ana ta koja čuva svoju sestru. Ali, kasnije sam shvatila da je to zapravo Kate.

Tijekom filma činilo mi se da je leukemija borba u kojoj ne možeš pobijediti. Jer, na kraju je i uzela Katein mladi život, zar ne? Ovo je bolna priča koja nas želi dotaknuti i potaknuti da pomognemo drugima. A pomoći možemo, i to vrlo lako. I onda ćemo vidjeti kako svijet postaje okupan suncem i ukrašen cvijećem. Treba samo pruižti ruku.

 Ivona Herout, 8.b
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju