preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
 

Posjet osmih razreda Vukovaru

Autor: Anita Džaja, 16. 1. 2020.

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ učenici osmih razreda naše škole proveli su 2 dana u Vukovaru. Što su sve vidjeli i naučili u utorak i srijedu, 14. i 15. siječnja, kao i njihove dojmove, pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u našoj foto-galeriji!

U utorak, 14. siječnja, krenuli su iz Krapine rano ujutro u 4 sata. U prostorijama Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u  10 sati počelo je prvo predavanje koje je održao gospodin Marko Vrebac pod nazivom „Domovinski rat“, a nakon kratke pauze uslijedilo je i drugo predavanje koje je održao pukovnik Pero Mihaljević pod nazivom „Bitka za Vukovar“.

Nakon predavanja posjetili smo, uz stručno vodstvo gospodina Olivera, Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Nakon prijave u hostel Dubrovnik, slobodno vrijeme iskoristili smo za plovidbu Dunavom te obilazak obližnjeg shopping centra Golubica Mall.

Disco-večer smo proveli u caffe baru Rich na Dunavskoj šetnici na brodu.

Drugi dan posjetili smo bolnicu Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., „simbol srca grada i ustrajnosti Vukovara“. Dio bolnice, pretvoren u muzej, svjedoči o patnji, stradanju, hrabrosti i ustrajnosti Vukovara u najtežim danima. Potresan film, predavanje i obilazak potiču na osvješćivanje važnosti mira te zahvalnosti i tuge za sve one koji su dali svoje živote za domovinu.

Drugi dan terenske nastave, 15. siječnja, posebno je bio znakovit i jer je to datum obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske. Uz pratnju vodiča Marka stigli smo na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, a koje je ujedno najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, a i u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Na groblju je 938 bijelih križeva, a u središtu se nalazi spomenik čiji je autor Đurđa Ostoja. Na groblje smo došli upravo u trenutku obilježavanja sjećanja na 28. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske  i 22. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Nazočili smo polaganju vijenaca izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, a počast su odali i saborski zastupnici s vukovarsko-srijemskog područja, čelnici jedinica lokalne samouprave, vijećnici Županijske skupštine i gradskog vijeća Vukovara, predstavnici Vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a molitvu je predvodio fra Matija Marijić iz župe sv. Filipa i Jakova.

Spomen dom Ovčara je sljedeća lokacija koju smo posjetili, a nakon toga i masovnu grobnicu na Ovčari te minutom šutnje održali spomen na sve žrtve i branitelje.

Posjetili smo i Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata, Velepromet i Borovo Commerce te crkvu sv. Filipa i Jakova.

Vukovarski toranj, simbol stradanja i otpora smo vidjeli iz autobusa, a nakon svih razgledavanja i ručka u restoranu „Istra“, krenuli smo na Školu mira i kviz u kuću Lavoslava Ružičke. Naše natjecateljice, Santana Barušić i Marta Hršak iz 8.b su nakon završetka regularnog natjecanja u znanju te nastavaka u obliku razigravanja osvojile prvo mjesto. Našim pobjednicama čestitamo te donosimo njihove dojmove, kao i dojmove nekoliko drugih učenica  u nastavku.

Nakon Škole mira i pobjede, krenuli smo na put u Krapinu. Tamo smo sretno stigli oko 20.30 sati.

Na kraju ove poučne, znakovite i pobjedničke avanture želimo zahvaliti organizatorima, svima onima koji su nam omogućili da se osjećamo sigurno i udobno. Zahvaljujemo našim vozačima: Marijanu, Vedranu, Slobodanu i Ivici, zahvaljujemo našim vodičima Antoneli, Marku, Oliveru, našim predavačima Marku i pukovniku Peri, osoblju hostela „Dubrovnik“ i restorana „Istra“, kao i razrednicama i pratiteljicama.

Dojmovi naših učenika:

Santana i Marta: U Vukovaru nam se jako svidjelo i drago nam je što smo pokazale naše znanje o Domovinskom ratu. Bila su nam zanimljiva predavanja. Naučile smo puno toga o ljudima,  kulturi i razorenom Vukovaru. Drago nam je što smo sudjelovale i ostvarile odličan uspjeh osvojivši prvo mjesto.

Ivona: U Vukovaru je bilo vrlo tužno i potresno. Čuli smo mnogo potresnih priča, toliko groznih u svojoj krvavosti da je u njih teško povjerovati. Drago mi je što smo posjetili Vukovar jer smo saznali stvari koje bismo trebali znati, naučili važnost mira i opraštanja te odali počast žrtvama Domovinskog rata.

Dorotea: Kao što i sami znamo, u Vukovaru nije baš bilo i najugodnije vrijeme, bilo je zaista hladno, no bez obzira na vrijeme odlično sam se provela. U sjećanju mi je najviše ostala bolnica, prikaz ranjenih osoba, križ koji se nalazi pred bolnicom i mnogi drugi bolni prikazi. Ova nemilostiva tema zaista se ne može izbjeći te su je organizatori i vodiči predstavili kao lekciju, događaj koji nas podučava mnogočemu, njihovo predstavljanje zaista je ostavilo velik utjecaj na moje razmišljanje.

Martina: U Vukovaru mi je bilo super, ali jako hladno. Cure iz moje sobe su bile super. Iako je bilo hladno, uspjeli smo nešto vidjeti. Predavanja su bila zanimljiva i puno toga sam zapamtila. Rado bih se opet vratila.

Fotografija: Dorotea, Martina, Santana
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina / Trg Stjepana Radića 1, HR-49000 Krapina / www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr / ured@os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr
preskoči na navigaciju